Intervju med Håkan Nilsson om Tranpenads historia

2020-05-15

Vi pratade med Håkan Nilsson som är Intern Controller på Tranpenad för att få reda på lite historik om företaget. Håkan har arbetat i 16 år på Tranpenad vilket gör honom till en av dem som varit här allra längst.

Tranpenad startades av Tomas Hulth 1999.  Namnet är en sammanslagning av orden ”Transport och Entreprenad”. I allra första början bestod personalstyrkan av endast tre personer. Man började då i trädgårdsbranschen och hyrde ut sin personal till Skanskas trädgårdsavdelning TMM.

Ägaren Tomas Hulth beskrivs vara en entreprenör ut i fingerspetsarna och han förstod att Logistik och Industri är en stor del av Göteborg och började därför expandera lite försiktigt inom detta område också. Då fanns Tranpenad endast i Göteborg. När så Ekonomichef Erland Lind kom in och började sköta det administrativa gav det fritt spelutrymme för Tomas som då kunde satsa mer på det han var bäst på – affärerna!

År 2005 fick Tomas en kompanjon vid namn Henry Ljung och de etablerade sig då också i Halmstad. Det var runt den tiden som Håkan Nilsson själv kom in i företaget från flera år i skogsindustrin och Stora Enso.

” Jag kom ifrån ett företag som var stort och strikt och där det tog lång tid att fatta beslut. När man kom till Tranpenad kunde man bara ropa i korridoren till Tomas så fick man ett snabbt beslut. Det hände saker på Tranpenad!” berättar Håkan.

Tranpenad hade i början av 2000-talet etablerat sig inom tre affärsområden vilka var Bygg och Anläggning, Logistik och Industri samt Office och Ekonomi.

” Tomas ser alltid möjligheterna – det är hans främsta styrka!” säger Håkan.

Sedan starten satt Tranpenad i en lokal på översta våningen på Askims Verkstadsväg men när de satte igång med att expandera fick man börja slå ut väggarna. Tomas förvärvade under tiden en tomt på Bäckstensgatan i Mölndal där han sedan byggde egna lokaler 2007.

2008 gick Tranpenad på en jättesmäll när investmentbanken Lehman Brothers i USA gick i konkurs. Trots att det blev väldigt tuffa tider lyckades Tranpenad och Tomas Hulth komma på första plats i Gaselltävlingen ”Västsvensk Tillväxt” som utses av Dagens Industri. Priset omfattar sex år och det är en stor bedrift att få denna utmärkelse.

Tack vare bra planering och goda kontakter fortsatte kunderna att köpa från Tranpenad.

”Vi hade trogna kunder som gjorde att vi kunde överleva krisen. Mycket av vår styrka ligger i att vi har en närhet till våra kunder och att vi är enkla och personliga att jobba med. År 2008 lärde oss mycket och vi ser till att vårda våra kunder och vår personal. ” berättar Håkan.

Tranpenad fortsatte att expandera efter krisen och etablerade sig år 2008 i Jönköping, 2014 i Stockholm, 2015 i Trestad, 2017 i Örebro /Flen, 2018 i Helsingborg och 2019 i Eskilstuna / Kungsör.

År 2019 hade Tranpenad en omsättning på 500 miljoner och samma år firade Tranpenad 20-års jubileum. Det har varit en stark utveckling under dessa tjugo år. I år tilldelades Tranpenad ett nytt pris som ”Mästargasell” av Dagens Industri.

”Även om det är tuffa tider just nu så har vi gått igenom det tidigare och vet att ljuset i tunneln finns där även denna gången. Man säger ju att ”Drakar stiger i motvind” vilket betyder att vi får fortsätta med att jobba hårt och att jobba framåt tillsammans!” avslutar Håkan.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.